Predavanje na temu Miroslav Kraljević

Povodom 100. obljetnice smrti Miroslava Kraljevića osmišljena je retrospektivna izložba njegovih radova (slika, crteža, skulpture i grafike), nastalih od 1903 – 1913. godine. Ukupan broj od 190 izložaka prikupljen je iz umjetničke i arhivske građe fundusa Moderne galerije, Kabineta grafike HAZU, Muzeja suvremene umjetnosti i Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, galerija i muzeja u Rijeci, Splitu, Osijeku, Varaždinu, Dubrovniku i Požegi te iz privatnih zbirki iz Hrvatske i inozemstva, te Narodnog muzeja i Muzeja savremene umjetnosti u Beogradu.

Nakon što je izložena u Požegi i Zagrebu, izložba će u 2014. putovati kroz hrvatske gradove, a bit će izložena i u venecijanskoj palači Ca´ Pesaro. U Gospiću, kao mjestu rođenja Miroslava Kraljevića, predavanje o njegovu životu i radu održat će viši kustos Moderne galerije Željko Marciuš, jedan od autora retrospektive Miroslava Kraljevića.

Gospodin Marciuš će se u predavanju osvrnuti na najvažnije faze Kraljevićeva stvaralaštva s posebnim naglaskom na Temu velegrada (Pariz, 1912 – 1913).

„U kratkome vremenskome razdoblju, Miroslav Kraljević ostvario je djelo koje kao kulturno nasljeđe sjaji u tami svemira žarom što izvire ispod muzejske patine i konvencije prema nama i onima koji dolaze iza nas.“ – Željko Marciuš

Radujemo se Vašem dolasku!