10. NOĆ MUZEJA: Predavanje o Tesli u KIC-u, Budačka 12, Gospić

10. NOĆ MUZEJA: Predavanje o Tesli u KIC-u, Budačka 12, Gospić

Petak, 30. siječnja 2015. u 19.30 sati, dvorana KIC – a

Teslina dostignuća i suvremeni razvoj elektromagnetizma

Tomislav Petković

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Zavod za primijenjenu fiziku

Teslina dostignuća u tehnici i znanosti elektromagnetizma s njegovim etičkim i duhovnim idejama zajedno, primjer su najvećeg kulturnog i materijalnog dobra u povijesti čovječanstva. Danas je 280 Teslinih patenata na djeluu 26 zemalja svijeta. Predavanjem u Gospiću, na tragu niza prethodnih u Hrvatskoj i svijetu,

zalažemo se za epistemičko-integrativni pristup Teslinom životu i ostavštini (teslologija). Granule i predavačke osi na predavanju (45 minuta) u Gospiću su: “aberacije” u podacima i Teslinoj ostavštini, Teslin inženjerski credo u elektromagnetsku koncepciju prirode, Einsteinovi i Bohrovi pogledi na Teslina dostignuća, pogled na Teslinu vrlo ranu X–spektroskopiju u New Yorku, moderne akceleratorske supravodičke tehnologije i Teslin RF-transformator, Tesla i novi sudarivač (akcelerator) čestica u budućnosti. Naglasit ćemo ideju i nacrt (Curriculum) novog izbornog predmeta TESLA za srednje škole ili veleučilišta modernog tehničkog IT–profila. Napose ćemo naglasit Teslinu pisanu nepatentnu ostavština (oko 38 000 stranica) što se čuva u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu (www.tesla-museum.org), svjetski poznatom i uglednom mjestu (Arhivu) Teslinog nasljeđa. Ipak, Teslini sabrani radovi ne bi smjeli više ostajati nevidljivima u odlagalištima u današnje doba digitalnih biblioteka i medija. Obrada i digitalno objavljivanje Tesline nepatentne ostavštine s „de se“ mislima u prvome licu, bio bi pravi putokaz mladim istraživačima (youngscholars) širom svijeta. Kulturne i epistemičke refleksije u predavanju mogu poslužiti kompatibilnim putovima ubrzanome razvoju inovacija i izuma u Hrvatskoj.

Dr. sc. Tomislav Petković, redoviti je profesor fizike u trajnom zvanju u Zavodu za primijenjenu fiziku FER-a Sveučilište u Zagrebu, gdje kontinuirano radi od 1975. Sudjelovao na 11 svjetskih konferencija u poljima fizike, na 7 iz povijesti i filozofije znanosti, na 7 međunarodnih škola ili radionica iz fizike. Sudjelovao na 4 svjetska kongresa u povijesti znanosti i tehnologije u slijedu (2001, 2005, 2009, 2013). Objavio 300 radova do sada, čija struktura jest: 75 (znanstveni radovi), 138 (međunarodni i domaći zbornici), 45 (stručni radovi), 11 (knjige), 24 (koautorstvo i poglavlja u knjigama), 4 (urednik knjige, časopisa, zbornika).