Kazališna predstava “PČELICE, PAZI”

Povodom obilježavanja Svjetskog dana planeta Zemlje, Kulturno Informativni Centar Gospić za najmlađe organizira kazališnu predstavu Pčelice, pazi!.
Kazališna predstava održati će se u Dječjem vrtiću „Pahuljica“ Gospić u četvrtak, 21. travnja 2016. godine u 10:00 sati. Ulaz slobodan!
Produkcija: Teatar „Don Hihot“

Tekst i režija Lana Bitenc, autor glazbe Adam Luka Turjak, kostimi Marija Ibriks, glume Lana Bitenc (pčelica Evica) i Kristijan Krežić (medvjed Neven, mobitel Jack, spiker Krešimir, roj pčela)

Dok pčelica Evica radi med i ostale proizvode od meda te se priprema za predavanje u svojem laboratoriju, nešto je počne ometati… Nije niti sama svjesna o čemu se radi. Tek kada upali televizor, vidi da je strašni mobitel u njezinoj šumi i da u njoj želi graditi još više stupova.

„Radijacija iz mobitela utječe na navigaciju pčela, onemogućavajući im da pronađu svoje košnice. Izgubljene pčele ubrzo umiru same, daleko od svojeg doma. Zbog nestanka velikog broja pčela u Hrvatskoj se već primjećuje opadanje uroda voća i povrća koje se velikim dijelom uzgajaju pomoću oprašivanja koje obavljaju pčele. Zbog malog broja pčela opada urod uljane repice, jagoda i mahunarki, grožđa, malina, jabuka i krušaka.“

Predstave o pčelama napravljene su uz stručnu pomoć Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu iz Zagreba i Agronomskog fakulteta. Ukoliko pčelice nestanu, čovječanstvo je u velikoj opasnosti. Preostaju nam još samo četiri godine života. Pčelice su radilice i pomažu nam da svakodnevno imamo na stolu svježe voće i povrće koje je puno vitamina.