RADIONICE/PREDAVANJA IZ PODRUČJA SPORTSKE PSIHOLOGIJE

   četvrtak, 13. veljače 2020. godine 15:45 – 18:30 h,

              Kulturno Informativni Centar Gospić

Kulturno Informativni Centar Gospić organizira radionice/predavanja iz područja sportske psihologije. Voditeljica radionica/predavačica je profesorica psihologije Vesna Hude koja djeluje kao dječji i sportski psiholog. Radionice/predavanja za trenere i sportaše održat će se na temu:

Kako povećati samokontrolu?

Samokontrola se odnosi na mogućnost osobe da kontrolira svoje ponašanje, misli i osjećaje kako bi ostvarila svoje ciljeve. Nužna je za uspjeh u bilo kojoj aktivnosti, primjerice u školi, poslu, sportu, međuljudskim odnosima…

U situacijama kao što su stresne utakmice i natjecanja, mogu se javiti jake emocije straha, panike i anksioznosti, popraćene fiziološkim reakcijama autonomnog živčanog sustava. Isto tako, ukoliko se nađemo u situaciji u kojoj smo ometeni u dostizanju nekog cilja, gdje postoje fizičke ili psihičke prepreke postizanju nekog rezultata, može doći do fizičke ili verbalne reakcije napada, osjećaja bijesa i fizioloških promjena kao što su ubrzani puls, plitko disanje, znojenje dlanova, grčenje mišića… Moguće su i agresivne reakcije pa je i u takvim situacijama nužna samokontrola.

Isto tako, za uspjeh u sportu  je važan i optimalni nivo pobuđenosti organizma. Ukoliko je prenizak, previše smo opušteni, usporeni i nedovoljno koncentrirani pa je potrebno raditi vježbe za podizanje aktiviteta. Suprotno tome, ukoliko je previsok, sportaši koriste tehnike za spuštanje razine aktivacije, primjerice tehnike disanja i relaksacije, koje ih vraćaju u kontrolu.

Samokontrola  omogućava sportašu kontrolu vlastitog ponašanja, emocionalnih reakcija, otpornost na frustraciju i ustrajnost. Vježbanjem možemo značajno unaprijediti samokontrolu i to već od predškolske dobi. Na radionici ćemo proći nekoliko strategija koje će pomoći sportašima da se lakše nose sa stresom na natjecanjima. Ukoliko se sportaši trude, razvijaju strategije sami ili uz pomoć drugih osoba, mogu se konstantno mijenjati i napredovati, čak i u situacijama kada nailaze na prepreke i neuspjehe.

Raspored radionica:

  1. Radionica/predavanje za SPORTAŠE – 1. grupa

Vrijeme održavanja: 15:45-16:30 h

 

  1. Radionica/predavanje za SPORTAŠE – 2. grupa

Vrijeme održavanja: 16:30-17:15 h

 

  1. Radionica/predavanje za TRENERE SPORTAŠA

Vrijeme održavanja: 17.30 – 18.30 h

 

Radujemo se Vašem dolasku!