Radionice za sportaše na temu:   „SPORTSKE OZLJEDE I PREVENCIJA“

RADIONICE/PREDAVANJA IZ PODRUČJA

SPORTSKE PSIHOLOGIJE

utorak, 25. listopada 2021. godine od 15:15 h

Kulturno Informativni Centar Gospić

 

Kulturno Informativni Centar Gospić organizira radionice/predavanja iz područja sportske psihologije. Voditeljica radionica/predavačica je profesorica psihologije Vesna Hude koja djeluje kao dječji i sportski psiholog. Tema radionice/predavanja za trenere i sportaše:

 

                       „SPORTSKE OZLJEDE I PREVENCIJA“

 

Tijekom sportskih treninga i natjecanja, nažalost, može doći i do sportskih ozljeda. U tom slučaju je određeni dio tijela u većoj ili manjoj mjeri onemogućen za obavljanje sportskih aktivnosti ili vježbanja. U rukometu su najčešće ozljede ramena, leđa, koljena i skočnog zgloba. Do ozljeda dolazi uslijed djelovanja mehaničke sile, udarca predmeta, protivničkog igrača, pada na tlo…

 

Na radionicama za sportaše i njihove trenere govorit ćemo o uzrocima i načinima nastanka sportskih ozljeda, utjecaju sportskih ozljeda, psihološkom stanju koje prati ozljede. Svaki sportaš u tim situacijama treba poseban pristup od strane trenera i roditelja, kao i ostalih osoba u timu: liječnika, fizioterapeuta, psihologa… kako bi se što prije mogao vratiti na sportski teren. Rehabilitacija sportaša može biti još jedan sportski izazov, a imamo i brojne primjere iz prakse koji pokazuju da se sportaši ne predaju, rade sve što je nužno u procesu oporavka kako bi što prije nastavili trenirati i natjecati.

 

No, najvažnije je raditi na prevenciji – sprečavanju nastanka ozljeda, koristeći poznate mjere za očuvanje zdravlja sportaša. Tu prije svega mislimo na dobru pripremljenost i prilagođen trenažni proces kako ne bi došlo do pretreniranosti. Uz spomenuto, od velike je važnosti kvalitetno zagrijavanje, relaksacija i istezanje sportaša. Na radionici ćemo naučiti i nekoliko vježbi istezanja i relaksacije.

 

Raspored radionica:

  1. Radionica/predavanje za SPORTAŠE (uz prisustvo trenera) – 1. grupa

Vrijeme održavanja: 15:15-16:00 h

  1. Radionica/predavanje za SPORTAŠE (uz prisustvo trenera) – 2. grupa

Vrijeme održavanja: 16:10-16:55 h

  1. Radionica/predavanje za SPORTAŠE (uz prisustvo trenera) – 3. grupa

Vrijeme održavanja: 17.05 – 17.50h

  1. Radionica/predavanje za SPORTAŠE (uz prisustvo trenera) – 4. grupa

Vrijeme održavanja: 18.00 – 18.45h

 

Vesna Hude, prof. psihologije

dječji i sportski psiholog