Tribina “Život i vjera” 12. ožujka 2013.

U Kulturno Informativnom Centru Gospić, javnoj ustanovi za kulturu u utorak,  12. ožujka 2013. godine s početkom u 19,00 sati održat će se tribina „Život i vjera“ na temu KRVAVA CETINA… i  NOVČICA… &  HRVATSKI  ŽRTVOSLOV.

Gosti tribine: povjesničari mr. Ivan Kozlica i dr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup

Mr. Kozlica govorit će o zločinima o kojima se šutjelo punih sedamdeset godina – to je masovni pokolj hrvatskog pučanstva u cetinskom kraju i Poljicima (u Dalmaciji) u Drugom svjetskom ratu – koje je mr. Kozlica mukotrpno istraživao 12 godina. Evidentirano je 2322 žrtava masovnih pokolja, a postoje i svjedočanstva ljudi koji su doživjeli strahote i stradanja svojih bližnjih. Tako Andrija Pivčević, koji je kao devetogodišnji dječak u svojim Gatima (iznad Omiša) preživio pokolj koji su četnici izvršili 1942. godine, svjedoči:

“Nosio sam mliko u Podgradac kada su me presreli četnici koji su već počeli paliti selo i ubijati. Jedan od njih me pitao kako da me ubiju, puškom ili nožem. Ja sam molio da me poštede jer sam jedini u majke. Međutim, nakon što su pucali, uboli su me devet puta, ali hvala Bogu preživio sam. Najteže mi je bilo to što me mater ranjenog u košari nosila preko mrtvog ćaće…”

Msgr. Mile Bogović govorit će o hrvatskom žrtvoslovu, želeći posebno istaknuti važnost u traženju podataka za sve žrtve. Zato je jednom zgodom istaknuo kako je povjesničar Kozlica svojim radom odgovorio na naš “današnji ljudski hrvatski zadatak, da se ne zaustavi istraživanje kamo su završile naše žrtve, nego da povijest naša bude spašena. Svi smo mi, svatko na svom području, odgovorni odraditi posao, kako bismo napravili jednu knjigu gdje će biti svi vjerodostojni podaci za sve naše žrtve. To je naša ljudska i vjerska dužnost…” Jer, naglašava naš biskup, u povijesti je najveći događaj Isusova smrt, a tijekom povijesti nastavljaju se križevi hrvatskoga naroda…

Glazbeni doprinos programu daje župni VIS „Angelus“.

Organizatori: Župa Navještenja BDM, Grad Gospić i Savjet mladih LSŽ

 

Radujemo se Vašem dolasku!