ODRŽANO MULTIMEDIJALNO PREDAVANJE „MOTOCIKLOM DO ZANZIBARA“

U Kulturno Informativnom Centru Gospić, u utorak, 1. listopada 2013. godine održano je MULTIMEDIJALNO PREDAVANJE „MOTOCIKLOM DO ZANZIBARA“. Popularni pisac i fotograf  Davor Rostuhar gospićkoj je publici, pomno osmišljenim multimedijskim predavanjem, kroz dinamičnu izmjenu priče, fotografija, videa i muzike, prenio svoje doživljaje s putovanja koje je trajalo četiri mjeseca, od studenog 2012. do ožujka 2013. godine. Maja Tanasovski i Davor Rostuhar na ovom putovanju prešli su 10 000 kilometara, istražili  su i upoznali neke od najfascinantnijih afričkih kultura, mjesta i običaja. Trenutci s putovanja oduševljavali su prisutne posjetitelje, a neke od njih prenosimo i vama:
– U Egiptu su proputovali malo poznatim „Putem oaza” kroz Bijelu pustinju – jedan od
najljepših predjela najveće pustinje na svijetu – Sahare

– U Sudanu su istražili slabo poznate sudanske piramide, kojih je više od egipatskih, potpuno su drugačijeg stila gradnje, a čak ni većina Sudanaca ne zna za njihovo postojanje.

– U Khartoumu, glavnom gradu Sudana – jedne od najrepresivnijih i najneslobodnijih država svijeta, gdje je humanitarni rad ili zabranjen ili strogo kontroliran od države, potajice su se
pridružili udruzi koja pomaže djeci s ulice koja su ostala siročad nakon što su im roditelji
poginuli u ratu koji bijesni na granici sa Južnim Sudanom i na zapadu zemlje – u Darfuru.

– Na sjeveru Etiopije, posjetili su neobično mjesto Lalibela gdje su crkve isklesane u stijenama i gdje stanovništvo već tisućljeće i pol prakticira izvorni oblik biblijskog kršćanstva. Crkvu Lalibele posjetili  su za vrijeme najvećeg godišnjeg festivala – Timkata.

– U Etiopiji su izveli ekspediciju do nevjerojatnih plemena doline rijeke Omo koja žive tradicionalnim polu-nomadskim, pastoralnim životom u divljini, a poznati su po ukrašavanju velikim tanjurima u donjim usnicama. Proučili su neobične običaje inicijacije, preskakanje preko bikova, dobrovoljno bičevanje žena, i žrtvovanje „proklete” djece „mingija”. Surađivali su s udrugom Omo child koja spašava „mingije” od smrti i radi na zaustavljanju tog brutalnog običaja, te su ih podržali donacijom AfrikeAktive.

– Na sjeveru Kenije, preživjeli su zloglasnu cestu Moyale – jednu od najopasnijih i najtežih
cesta u Africi gdje somalijski odmetnici gađaju putnike kopljima kako bi ih opljačkali.

– U Tanzaniji su popeli Kilimandžaro – najvišu planinu Afrike

– A nakon svega, pošteno su se odmorili na tropskim plažama Zanzibara.