ODRŽANO MULTIMEDIJALNO PREDAVANJE „U ZEMLJI ZMAJA“

U ponedjeljak, 27. travnja 2015.g. u KIC – u Gospić, multimedijalno predavanje o svojoj posljednjoj ekspediciji „Snowman trek“ u Butanu, održao je jedan od najboljih hrvatskih putopisaca i vječni avanturist Davor Rostuhar. „Snowman trek“ je jedan od najljepših i najzahtjevnijih planinarskih putova na svijetu. Prolazi najzabačenijim predjelima Himalaje do doline Lunana – najudaljenije doline u Himalaji u kojoj žive ljudi.

U 21 dan ekspedicije, Rostuhar je prehodao 320 kilometara na visini između 4 000 i 5 400 metara iznad mora, a prema saznanjima Kluba za ekspedicionizam i kulturu, nitko drugi iz Hrvatske još nije prošao taj zahtjevan i predivan put. Davor Rostuhar, jedini član ekspedicije u Butan, istraživao je i dokumentirao tu neobičnu kulturu te o svemu tome napisao knjigu pod naslovom „U zemlji zmaja“. Za razliku od dosadašnjih knjiga u kojima se Rostuhar izražavao putopisno, reportažno, publicistički te popularno znanstveno, u knjizi o Butanu odlučio je pisati kratke priče, pjesme ili crtice i kroz svaku od njih opisati neku zanimljivost o Butanu. Butan je posljednja budistička kraljevina u Himalaji koja utire originalan i posve jedinstven put razvoja.

Nacionalni cilj je sreća, a ne ekonomska dobit, sreću čine sačuvan okoliš, zdrava hrana, snažan kulturni identitet te održiv, ograničen razvoj. Butan do 1961. nije imao ni školstvo, ni zdravstvo, ni ceste. Do 1974. nije bilo stranaca i turista. Do 1999. nije imao televiziju ni internet. Danas i dalje u Butanu nema plastičnih vrećica, jumbo plakata, MTV- a… Butan je zemlja koja sama diktira svoj razvoj i ograničuje dodir s vanjskim svijetom.

U želji da očuva samu sebe, planski potiče vlastitu izoliranost. „Za posjet Butanu morate se obvezati potrošiti najmanje 200 dolara dnevno, ono što dobivate za taj novac nije luksuzan smještaj ni odlična hrana, ali ćete još uvijek imati lažan privid „otkrivanja“. Mali broj posjetioca plaća ekstremno visoke cifre da dođe u tu zemlju, a ono što je Butancima najvažnije, ne uništavaju kulturu, krajolik i autentičnost Butana jer ih je toliko malo da su gotovo nevidljivi. Svakako zanimljiva zemlja od koje i mi možemo jako puno naučiti.“ – kazao je Rostuhar.