ODRŽANO PREDAVANJE NA TEMU MIROSLAV KRALJEVIĆ

ODRŽANO PREDAVANJE NA TEMU MIROSLAV KRALJEVIĆ – 06. svibnja 2014.g.

Predavanje na temu Miroslav Kraljević, u KIC – u Gospić, održao je gospodin Željko Marciuš, viši kustos Moderne galerije te jedan od autora retrospektivne izložbe Miroslava Kraljevića. Na samom početku gospodin Marciuš izrazio je zadovoljstvo održavanjem predavanja u mjestu gdje je Kraljević rođen te dodao da s razlogom možemo biti ponosni što je mjesto njegova rođenja upravo Gospić. Opisao je Kraljevićev put od formiranja u ovoj sredini, od Gospića i Požege, studiranja u Beču, Műnchenske akademije i Pariza do formiranja moderniteta.

„Modernitet utjelovljen u motivsko oblikovnim principima prije Kraljevića u hrvatskom slikarstvu ne postoji, on je naš prvi moderni slikar, slikar koji se otklanja od tradicionalističkih, piktoresknih veduta 19. stoljeća uvodeći vizualne matrice modernog duha vremena iz kojih su crpili mnogi hrvatski umjetnici.“ – kazao je gospodin Marciuš.

Posebno se osvrnuo na Temu velegrada (Pariz, 1911 – 1912) kada je Kraljević samo u godinu dana napravio 250 djela. „Za Kraljevića velegrad je vizualno polje znakova i izložaka u kojem su svi društveni parametri naizgled isti – iluzija složene slike velegrada – što postupnim razotkrivanjem života iza fasada postaje mješavina vrijednosnih identifikacija o gradu i čovjeku.“ – istaknuo je gospodin Marciuš.

Što je Kraljević sve napravio do navršenih 27 godina života, neprocjenjivo je, vrijedno svakoga divljenja i zasigurno ostaje bogato kulturno nasljeđe nama i onima koji dolaze iza nas.