ODRŽANO PUTOPISNO PREDAVANJE AMSTERDAM – Venecija sjeverne Europe

Sinoć je u KIC-u Gospić održano putopisno predavanje na temu Amsterdam – Venecija sjeverne Europe. Ovaj multikulturalni grad, gospićkoj publici, predstavio je Toni Ganjto, turistički pratitelj i veliki poznavatelj i ljubitelj Amsterdama i Nizozemske.

Amsterdam je glavni grad i važno gospodarsko i kulturno središte Nizozemske. Smješten je na ušću rijeke Amstel i broji oko 760 tisuća stanovnika. To je grad sa 300 kanala, otuda i naziv „Venecija sjeverne Europe“. Amsterdamski kanali upisani su na UNESCO-v popis svjetske baštine u Europi. U gradu ima preko 200 muzeja ( Van Gogh, Nemo Amsterdam, kuća Ane Frank itd) i preko 120 galerija što ga čini prvim gradom u Europi po broju muzeja i galerija na metar kvadratni.

„Kad pomislite na Amsterdam prvo što vam na pamet padne su tulipani, sir i vjetrenjače, no iza tih klišeja se nalaze zaista zanimljive priče. Neke od njih možete pronaći u Muzeju Zaanse Schans koji je zapravo muzej klompi, a čim uđete unutra vidjeti čete koliko su drvene klompe važne za Amsterdam i Nizozemsku. Tu je i Bloemanmarkt na kojemu možete kupiti tulipane, a ako ste ljubitelj sira svakako posjetite Reypenaer gdje možete degustirati najbolje nizozemske proizvode“, istaknuo je Toni.

U Amsterdamu biciklisti imaju više prava od vozača automobila. Amsterdam je jedan od rijetkih gradova koji je čitav prilagođen za bicikliste.Amsterdamska Crvena četvrt jedna je od najpoznatijih takvih četvrti na svijetu, a popularna je po zaista velikom broju „lakih“ (ali skupih), djevojaka, mladića, transseksualaca i ostalih. To je najmultikulturalnija četvrt u Europi.

„Možemo reći da je Amsterdam grad sa 100 lica, grad koji je savršeno spojio liberalni način razmišljanja svojih stanovnika sa tradicijom“.