Održano Putopisno predavanje na temu „Cuba: na pragu promjena“

U utorak, 14. travnja 2015.g. u KIC-u Gospić, održano je drugo po redu putopisno predavanje, u organizaciji KIC-a Gospić i Putovanja iz Gospića, na temu „Cuba: na pragu promjena“.

Viva Cuba libre!(Živjela slobodna Cuba!).

Zemlja salse, ruma i revolucionara! Zemlja lijepih ljudi, oldtimera i bistrog mora! Jedna od posljednjih oaza komunizma gdje se prave vrijednosti još uvijek ne mjere materijalnim. Ali do kada?! Zapitao se  na samom početku predavanja predavač Denis Komšić.

Cuba je od samih početaka pa do danas revolucionarna zemlja, sjetimo se samo jednog od najpoznatijih revolucionara Che Guevara, ali i neponovljivog Fidela Castra koji revolucijom dolazi na vlast. Od Fidelovog dolaska na vlas Cuba živi komunizam i živi ga i dan danas.  „Cuba je potpuno zatvorena zemlja koja se bori protiv kapitalističke Amerike, kao David protiv Golijata, i to je najbolja stvar za Cubu po mom mišljenju kazao je Denis“.

Međutim u zadnjih par godina otvaraju se prema svijetu pogotovo od kad je na vlast došao Fidelov brat Raul, okrenuli su se dosta turizmu ali i kapitalističkoj Americi, stoga i naslov predavanja Cuba : na pragu promjena.

„To nije zemlja u koju ćeš doći i izležavati se na plažama to je jednostavno „state of mind“, rekao bih. Naravno da se na Cubi ima što vidjeti od prekrasnih gradova kao što su glavni grad Havana, Pinar del Rio, Santa Clara… palače, razne vrste arhitekture, ponajviše vidi se utjecaj Španjolske, također izvrsna hrana. Ono što je lijepo na Cubi to su ljudi i njihova skromnost, veselje za male stvari, prvenstveno jednostavnost života kojima novac ne znači ništa“.

KIC Gospić i Putovanja iz Gospića nastavljaju suradnju stoga zakazujemo novo druženje  uz putopisno predavanje o Londonu 19. svibnja 2015. godine.