OTVORENA IZLOŽBA „POGLED S PLANINE“

Sinoć je u KIC-u Gospić, povodom obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u RH te Europskog dana Parkova, otvorena izložba „Pogled s planine“ gospodina Ante Vukušića, dugogodišnjeg motritelja meteorološke postaje Zavižan, koji ima rijetku privilegiju „s vrha planine“ promatrati i kamerom „uloviti“ najrazličitije ćudi Velebita.

Izložba je organizirana u suradnji s NP Sjeverni Velebit te će biti postavljena do kraja mjeseca svibnja. U sklopu otvorenja izložbe i Tjedna parkova održana je i prezentacija o NP Sjeverni Velebit. Prezentaciju je održala Svjetlana Lupret-Obradović, stručna voditeljica u NP Sjeverni Velebit.

NP Sjeverni Velebit najmlađi je nacionalni park RH, 1999. godine proglašen je nacionalnim parkom i uvršten u 10 područja važnih za zaštitu bioraznolikosti šuma u Sredozemlju. Površina parka je 109km2, dužine oko 18 km s najvišim vrhovima Veliki Zavižan, Gromovača i Vratarski kuk.
Unutar parka nalaze se strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, Lukina jama – jedna od najdubljih jama na svijetu (otkrivena 1999.), botanički rezervat “Visibaba” s nalazištem endemične hrvatske sibireje, šumski rezervat Borov vrh, botanički rezervat Zavižan-Balinovac-Velika kosa te glasoviti Velebitski botanički vrt. Na krajnjem jugu se nalazi posebni rezervat šumske vegetacije Štirovača. Park je ispresijecan brojnim planinarskim stazama, od kojih je najpoznatija Premužićeva staza.