Predavanje – „Mentalno zdravlje i rizična ponašanja mladih”

Sinoć je u KIC-u Gospić, povodom obilježavanja Dječjeg tjedna, održano predavanje na temu „Mentalno zdravlje i rizična ponašanja mladih“. Gost predavač bila je mr. Irena Sipešević Rakamarić, specijalist javnog zdravstva, voditeljica djelatnosti javnog zdravstva i socijalne medicine Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

“Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije zdravlje nije samo odsustvo bolesti, već je zdravlje potpuno fizičko, mentalno i socijalno blagostanje. U skladu s tim zdravlje djece i mladih je zapravo mogućnost ostvarivanja svih njihovih socijalnih, mentalnih i fizičkih potencijala. Usko područje djelovanja prema cilju zaštite mentalnog zdravlja upravo je preventivno djelovanje i to posebno usmjereno prema djeci vrtićke i školske dobi s ciljem preveniranja kasnijih rizičnih ponašanja“ kazala je doktorica Stipešević Rakamarić.

Cilj djelovanja u pravcu zaštite mentalnog zdravlja odnosi se upravo na ranu detekciju rizičnih skupina i intervenciju od strane stručnog osoblja škole, službe školske medicine i samih Centara za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvan bolničko liječenje ovisnosti.