„Vikar crkve Naše Gospe – Propovijedi u gospićkoj katedrali i biskupiji“

Povodom obilježavanja Dana grada Gospića, u KIC-u Gospić predstavljena je knjiga don Anđelka Kaćunka „Vikar crkve Naše Gospe – Propovijedi u gospićkoj katedrali i biskupiji“. Knjiga je izbor propovijedi koje je don Kaćunko tijekom tri godine održao u gospićkoj katedrali i u nekim župama Gospićko-senjske biskupije. Uz autora, o knjizi su govorili vlč. mr. Marinko Miličević i prof. Ivica Mataija.

„Svjestan naše slabosti i traženja odgovora koji daju smisao našem životu, don Kaćunko je svoje propovijedi uvezao u knjigu kako bismo im se mogli vratiti, pročitati, možda razumjeti ih i prihvatiti kao načelo vlastitog življenja i življenja s drugima po tim načelima. Propovijedi don Kaćunka su sažete, kratke, iz njih se iščitava da on dosljedno i učinkovito brine o strukturi sastavljanja govora za propovjedaonicom dok nastoji u jednoj ruci držati Bibliju, a u drugoj novine i internet te na taj način evanđelje smjestiti u suvremenost, u naš život. Trebaju nam propovjednici kao što je don Anđelko, propovjednici koji nude ponos, zajedništvo i optimizam.“ – kazao je prof. Ivica Mataija.

„Kratkim i razumljivim propovijedima koje su sažete u ovoj knjizi don Anđelko pokušava čovjeka potaknuti na razmišljanje, zato njegove propovijedi nisu u klasičnom smislu te riječi radije bismo ih trebali nazvati osvješćivanjem jer se čovjeka potiče da razmisli odakle dolazi, kamo ide i koji je smisao njegova života.“ – riječi su vlč. Marinka Miličevića.

Ovo je don Kaćunkova peta knjiga i priznaje, jedina koju nije želio jer je riječ o nečemu što je već prošlo, ali nakon što su vjernici gotovo poslije svake mise tražili propovijedi osjetio je  dužnost da ih ukoriči i omogući svima koji požele da se vrate, pročitaju i nastoje razumjeti  njegove riječi.