PREDSTAVLJANJE SLIKOVNOG VODIČA “BILJNI SVIJET PREMUŽIĆEVE STAZE NA VELEBITU” AUTORSKOG TIMA – KREMER DARIO, BRKLJAČIĆ ANA I RANDIĆ MARKO

Sutra i prekosutra u Zagrebu,a 29.svibnja u Gospiću bit će predstavljen  vodič „Biljni svijet Premužićeve staze na Velebitu“, Slikovni vodič s 2750 fotografija, autorskog tima – Kremer Dario, Brkljačić Ana i Randić Marko. Vodič je izašao u zajedničkoj nakladi Javne ustanove „Park prirode Velebit“ i „Nacionalni park Sjeverni Velebit“. Radi se o  popularno stručno slikovnom  vodiču kroz biljni svijet vaskularnog bilja (crvotočine, paprati,zeljaste biljke, polugrmovi, grmovi, drveće) uz Premužićevu stazu na Velebitu.

Knjiga je namijenjena, prije svega, posjetiteljima Premužićeve staze koja prolazi dijelom Velebita kojim upravljaju Javna ustanova “Park prirode Velebit” i Javna ustanova “Nacionalni park Sjeverni Velebit”. S obzirom nabroj prikazanih biljnih vrsta, knjiga će poslužiti svim posjetiteljima Velebita u cjelini, ali i drugih gorskih područja u Hrvatskoj.

Knjiga je pisana tako da se njome mogu služiti i dobri poznavatelji biljnog svijeta, ali i oni koji se s biljkama tek usputno susreću. Osnovicu knjige čine brojne fotografije biljnih vrsta tako da bi i manje stručni korisnici vodiča trebali biljne vrste prepoznavati na temelju fotografija kojima je pojedina vrsta predstavljena. Na taj način željelo se dio velikog bogatstva biljnog svijeta Velebita približiti svima onima koji će posjetiti Velebit, ali i onima koji će samo prelistavati ovu knjigu.  Ova knjiga je nastala kao doprinos poznavanju biljnog svijeta Velebita i Hrvatske u cjelini, te kao poticaj razvoju društvene svijesti o vrijednosti biljnog svijeta, njegovom racionalnom korištenju, očuvanju i neophodnoj zaštiti prirodnih staništa. Nakon Zagreba i Gospića knjiga će biti predstavljena i u Rijeci i Senju.