Projekt osnivanja prve banke humanog mlijeka

Projekt osnivanja prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj pokrenut je na inicijativu Hrvatske udruge grupa za potporu dojenju (HUGPD), uz podršku Ministarstva zdravstva i UNICEF-a, s ciljem da se za prijevremeno rođenu djecu i bolesnu novorođenčad osigura najbolja moguća skrb. Projekt i ciljeve prve banke humanog mlijeka predstavila je voditeljica radne skupine i predsjednica HUGPD-a, Dinka Barić, a pomoćnik ravnatelja KBC Zagreb,  prim. dr. Milivoj Novak najavio je da se otvaranje banke mlijeka planira u prostoru u sklopu Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

U tijeku je priprema projektne dokumentacije, a trenutna procijenjena vrijednost ulaganja je 2 milijuna kuna, uz troškove adaptacije prostora.
U Hrvatskoj se godišnje u prosjeku 2000 djece rodi prijevremeno, a njih 400 treba intenzivnu liječničku skrb. Majčino mlijeko jedan je od najdragocjenijih resursa našeg planeta, a Ministarstvo zdravstva prepoznalo je vrijednost projekta i dalo mu punu podršku.UNICEF će osigurati financijsku i tehničku podršku za ovu vrijednu investiciju u zdravlje najmlađih. Na humanitarnoj utrci Mliječna staza 9. i 10. rujna UNICEF će okupiti građane, tvrtke i osobe iz javnog života, kako bi zajedno osigurali uspješan „start“ prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj